Jak správně umýt čelní sklo

Posted on Posted in Uncategorized

Čisté sklo není jen odznakem naleštěným mazlíčků a výstavních automobilů, ale něco, co Vám zajistí dobrý a nepřerušovaný výhled na cestu ve všech situacích a v jakémkoli počasí. Kapky Vám tak v dešti již nebudou ulpívat v jednolité neprůhledné vrstvě vody. Mouchy se nebudou tak snadno lepit na sklo. A manželky nebudou nadávat na to "zaflákaný přední vokno, přes kerý nejni vidět ani na předek kapoty". 

V dnešním krátkém článku se dozvíte, jak postupovat, abyste co nejlépe předešli všem poškozením a neduhům, které by mohly na předním skle zůstat, a tak si zajistit, že Vás při řízení nebude rozptylovat ten centimetrový cákanec, který kdysi býval komárem, a který je přímo uprostřed Vašeho výhledu. Nakonec přední sklo je něco, do čeho při řízení koukáte ze všeho nejdéle.

Tak tedy pojďme na to!

Jako úplně první věc je dobré zmínit to, co se s předním sklem nikdy nedělá. Předním sklem se nikdy nezačíná! Předejdete tak zbytečné práci při ušpinění skla jinými čistícími prostředky, které použijete v průběhu čištění vašeho miláčka.

Správné vybavení

Není nic důležitějšího, než použít na vyčištění skla to správné vybavení. Za prvé je nutné důkladné umytí skla. Na tom by se neměly vyskytovat žádné zbytky těl much nebo jiného hmyzu, abyste si při leštění nezašpinili speciální mikrovláknové leštící utěrky. 

Za další bude potřeba nějaký čistící a leštící prostředek. Výhodou našeho produktu Devi je jeho víceúčelovost. Nejenže je Vaše okno schopen zbavit všech různých druhů mastnoty a zbytků hmyzu, ale rovněž jej pomůže i vyleštit. Není tak nutné mít tři různé produkty k tomu, abyste sklo vyčistili, odmastili a následně ještě naleštili. V případě použití jakýchkoli jiných, dbejte především na to, aby neobsahovaly látky poškozující jiné součásti Vašeho auta jako například amoniak, který narušuje například svrchní vrstvu tónovaných autoskel.

Vedle dobrého čistícího prostředku budete potřebovat několik hader. Jednu obyčejnou na odstranění všech zbývajících nečistot a k ošetření problematických oblastí. A druhou hadru s mikrovlákny, abyste zajistili dokonalé vyleštění a odstranění prachu z vašeho předního skla.

Mimo to někteří bloggeři doporučují použití tzv. "clay bar", což je speciální hmota určená k opravdu dokonalému vyčištění skla nebo laku. Její použití je velmi jednoduché, pouze nastříkáte dostatek vody na sklo a krouživým pohybem jezdíte touto hmotou po skle. Nezapomeňte, že zvýšený odpor proti ruce, znamená přítomnost nějakých nečistot.

Jako poslední by se Vám možná mohly hodit papírové utěrky, které jsou vhodné k odstranění viditelných nečistot a především k zakrytí palubní desky při čištění skla zevnitř, abyste předešli narušení své předchozí práce. Tím se dostáváme k dalšímu bodu.

Čistit obě strany

Mít opravdu čisté sklo znamená, mít ho vyčištěné z obou stran. Jak jsme již naznačili výše, čisté sklo zvenčí Vám pomůže ochránit sklo před vnějšími vlivy, pomůže zabránit tvoření jednolité vrstvy vody a pomáhá stěračům klouzat po povrchu. Mít čisté sklo zevnitř Vám zase pomůže předejít šmouhám, zamlžování skla (tomu se dá zabránit i použitím speciálního produktu. Vidor Vám pomůže zabránit mlžení oken a také vytváření nových šmouh, které by vznikaly utíráním rosy ze skla) nebo komentářům nespokojených manželek, či tomu jednomu kolegovi, který si prostě musí rýpnout, že "to máš špinavý!".

Nezapomeňte se však před čištěním vyskládat palubní desku papírovými ubrousky, abyste předešli jejímu pokapání a znečištění čističem na okna.

Čistěte ve stínu

Pro absolutně dokonalý výsledek doporučujeme čistit přední sklo z obou stran ve stínu a po menších částech. To především proto, abyste předešli předčasnému vypařování použitých čistících produktů, a tudíž jejich nadměrnému použití nebo tvorbě dalších šmouh.

Vyčistěte i stěrače

Nakonec nezapomeňte očistit i stěrače. Zamezíte tak opětovnému znečištění předního skla. Čistá guma navíc zlepší klouzání stěračů po skle a pomůže Vám tak předejít škrábancům či zašlému vzhledu způsobenému stěrači. V neposlední řadě zajistí déletrvající efekt Vašeho čištění.

 

Pokud splníte všechny výše zmíněné body a budete dbát na preciznosti při čištění, docílíte krásného a průhledného předního skla, jehož čistotu si může vysnít kdejaká výstavní korveta.