Chemické složení čištění – #4 Sekvestrace a precipitace

Posted on Posted in Uncategorized

Vítejte u další části naší minisérie o názvosloví týkajícího se čistících prostředků. Dnes se budeme zabývat otázkou tzv. builderů, sekvestranty a precipitanty.

Jak už jsme se dozvěděli v předchozích článcích, čistící prostředky se skládají ze surfaktantů a chelátových činidel. Surfaktanty odstraňují nečistoty a chelátová činidla jim pomáhají tím, že změkčují vodu. Nicméně ne vždy je potřeba tak efektivního způsobu změkčování vody čistě proto, že tam není tak tvrdá voda. V těch případech jsou však zbytečně zvýšeny náklady na výrobu, a tudíž i prodej, čistících prostředků. A k zaplnění této mezery jsou tady sekvestranty jako součást skupiny builderů. Nabízejí totiž levnější alternativu k změkčování vody tak, že ionty kovů nezneutralizují trvale změnou náboje, ale pouze je dočasně deaktivují a udrží v roztoku vody. Tím opět zvyšují životnost nástrojů použitých na čištění a samozřejmě i lepší vlastnosti čistícího prostředku díky většímu množství “volných” surfaktantů.

Vedle toho ale buildery rovněž zvyšují pH prostředí, ve kterém jsou obsaženy. Tím ho dělají zásaditější a znovu usnadňují čištění nejen surfaktantům, ale především ve výsledku Vám.

Nakonec sekvestranty pomáhají při emluzifikaci tuků a olejů na čištěném povrchu a pomáhají tak jejich smísení s vodou a následné odstranění. Často se rovněž stává, že podobný efekt mají i na nemastné nečistoty, a tudíž usnadňují čištění.

Precipitanty působí velmi podobně jako sekvestranty, pomáhají s emluzifikací, zvyšují pH a neutralizují ionty kovů přítomné ve vodě. To poslední však provádějí trošku odlišným způsobem, protože kovy sdruží a následně odstraní z roztoku jako nerozpustné materiály.

Mezi nejčastěji používané sekvestranty patří STPP (Trifosforečnan sodný – patřící mezi fosfáty) nebo uhličitan sodný (který se obvykle nepoužívá při praní kvůli tomu, že je precipitantem a vyloučené kovy se obvykle usazují v textilních vláknech).

Děkujeme za přečtení dalšího článku z minisérie o chemickém složení čištění a těšíme se na Vás příště.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *