Chemické složení čištění – #1 Členění nečistot

Posted on Posted in Uncategorized

Co všechno ovlivňuje činnost chemického čistícího prostředku? Kolik prostředků je potřeba k důkladnému očištění mastného sporáku nebo motoru? Nebo zaschlého kolegova jogurtu z podlahy kanceláře? Odpověď na tuto otázku Vám poskytne naše první minisérie na našich stránkách zabývající se základními poznatky o složení čistících prostředků. Nahlédnete tak pod ruce chemiků a zjistíte jakým způsobem na nečistoty pohlížejí oni. Přeci jen porozumět základním otázkám čištění Vám vždy pomůže vybrat ten správný prostředek. V následující sérii několika článků nejen objevíte co se skrývá pod slovy jako surfaktanty nebo povrchově aktivní látky, rozpouštědla, chelátová činidla, ale také se dozvíte základní členění nečistot a mnoho dalších.

V první části série se pojďme zabývat tím posledním zmiňovaným, tedy členěním nečistot:

Ve své základní formě se dají nečistoty rozdělit do dvou, respektive tří kategorií: Organické, anorganické a jejich kombinace.

Laicky řečeno, organické je všechno, co bylo vyprodukováno živými tvory nebo vzniklo jejich působením. Pokud budeme pokračovat do detailu, dozvíme se, že mezi organické nečistoty patří látky obsahující tuky, mastnotu, proteiny, karbohydráty, živou hmotu jako plísně, houby nebo bakterie, ale také motorový olej nebo oleje na řezání. Tyto nečistoty lze nejlépe odstraňovat zásaditými čistícími prostředky všech různých typů. Jejich druh se většinou volí na základě míry znečištění. Rozhodně jinak budeme ředit nebo volit prostředek pro vyčištění hmyzu ze svého Porsche s perleťovým nátěrem, a jinak ho budeme volit pro vymytí a dezinfekci cisternového prostoru po přepravě mléka nebo čokolády.

Mezi anorganické nečistoty lze zařadit většinu ostatního, tedy rez, vodní kámen, usazeniny minerálů nebo jiných materiálů jako písek, hlína nebo bahno. Kyselé čistící prostředky většinou slouží k odstranění prvních zmíněných jako rzi, či vodního kamene. Mnoho lidí často volí pro odstranění takových nečistot mechanické čištění aniž by si uvědomovali možnost chemického řešení, které je nejen rychlejší, ale nevyžaduje přítomnost žádného speciálního vybavení a zároveň nehrozí poškozením čištěné části. Z naší nabídky bychom Vám k odstranění rzi poradili použití prostředků Antiruggine nebo Block, pro odstranění vodního kamene Decal, Nocal nebo další podle množství nánosu. Pro odstranění ostatních zmínených je možno použití běžného víceúčelového prostředku.

Jak už jste si jistě domysleli, nejhorší je kombinace obou výše zmíněných. Hezky jsme si vymezili, že na jedno se používají zásadité prostředky, na druhé kyselé, ale jak je to když na poli srazím králíka? Doufejme, že se Vám něco takového nestane a nahradíme králíka například kýblem tvarohu. V tom případě by se ideálně hodilo čistit nejdříve jedno a potom to druhé, ale to není vždy možné. V takovém případě se doporučuje identifikovat převládající a zároveň nejodolnější složku a zvolit prostředek podle ní. Nemusíte se ale bát, pokud si nebudete vědět rady, vždy se můžete s otázkou obrátit na nás a my Vám rádi poradíme.

Tímto se dostáváme na konec prvního dílu naší minisérie o složení čistících prostředků a základní terminologii. Těšíme se na další díl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *