Jak porazit Covid-19 prostřednictvím chemie a nezruinovat se při tom?

Posted on Posted in Uncategorized

V tomto dnešním článku se zaměříme na to, jak se ochránit před novým virem Covid-19(SARS-CoV-2) jinak než osobními ochrannými pracovními prostředky. Nejdříve tedy uvedeme několik organizačních opatření, kterých jsem v průběhu hledání internetem či praxe potkal velmi málo, a zároveň způsoby, jak eliminovat potenciální riziková místa, která se mohou kolem nás vyskytovat.

Samozřejmě, v dnešní době je vývoj cen primárních surovin, zejména alkoholu pro průmyslové použití tak extrémní, že přirovnáním strmosti k pádu cen ropy bychom mu dělali službu. Dezinfikovat tak denně povrchy alkoholovým neředitelným čističem je záležitost, která se dokáže nepříjemně promítnout v měsíčním hlášení jakékoliv firmy. Jak tedy ochránit své zaměstnance? Jak ochránit své zákazníky? Jak zabít zlomyslný vir, který prorostl každým médiem, které dnes můžete číst, poslouchat nebo vidět a ochromil všemocné celosvětové hegemony v čele s lídrem jako vystřiženým z epizody Simpsonových?

Organizační prevencí se dnes zabývá kde kdo, ve firmách rostou termokamery, vrátným k opasku přibývá teploměr, lidem se zakazuje vcházet do firem a uklízečky (vedle kamioňáků nejméně opěvované hrdinky) každou hodinu leští kdejaký povrch Anti-Covidem. Denně však stále přehazujeme stovky papírových dokumentů, půjčujeme si kontaminované sešívačky, propisky nebo nástroje, a přitom nevíme, jestli ten vedle nás za rohem nekýchal do lokte, ale do dlaní. Škaredě se díváme na alergiky a podání ruky před a po jednání je dnes téměř na úrovni sprostého slova.

Povrchy

Z výše uvedených řádků však několik zajímavých opatření samo o sobě vystupuje. Jak správně kýchat nám již říkají i billboardy vedle cest. Avšak soustřeďme se i na takové malichernosti, jako půjčování obyčejné propisky:
Víte, že denně taková „veřejná“ propiska na úřadě nebo v logistické kanceláři projde rukou desítkám lidí? I když, pravda, ta úřednická teď jen nostalgicky vzpomíná a večer při telekonferenci už po páté říká těm ostatním, jak se ji jednou pokusili odnést tři návštěvníci po sobě. Řešení skryté propiskové hrozby je však jednoduché. Noste si vlastní…
Slyším Vás teď však říkat, ale co sešívačka? Nebo kolegova bruska? Co tiskárna?! Tu si přece nosit s sebou nemůžu!
V takovém případě se nějaké dezinfekci nevyhnete, proč však nepoužít vodou ředitelný prostředek, který je rovněž účinný, ale jeho cenovka je diametrálně nižší? Prostředek, kterého nemusíte skladovat tuny ve skladu hořlavých kapalin? Prostředek, kterým můžete své oblečení postříkat po návratu zvenčí a nebudete smrdět jako kdybyste denně vysedávali na lavičce v parku. Prostředek, jehož litr je ekvivalentní 5 litrům alkoholu, ale při pětinové ceně? Ano, existuje a je skladem. Lze jej použít na frekventovaná místa jako chodby, stoly, klávesnice, průhledy, kliky nebo ty tiskárny. Jenom ho nelijte dovnitř. Nebo ho můžete přidat k pracímu prostředku, kdybyste náhodou prali na 40°C.

Klimatizace, větráky a jiné

Neutíkejme však od dezinfekce povrchů ještě tak rychle pryč. Určitě nejsme jediní, kdo Vám říká, abyste omezili kontakt a dezinfikovali všechny povrchy. Co ale povrchy, které jsou na první pohled skryté? Nezapomínejme, že pomalu začíná letní sezóna a během ní jsou nejpoužívanější dvě zařízení: větráky a klimatizace. Ty jsou však známé jako jedny z největších infekčních ohnisek v domě nebo kanceláři vedle toalet, houbiček či myček na nádobí – k těm jsme se vyjádřili výše. Nyní se soustřeďme na kondenzátory vnitřních jednotek klimatizací, kde se soustřeďuje obrovská vlhkost a plodí tak skvělé podhoubí pro bakterie, plísně a viry. Těm se v takových místech skvěle daří, množí se a potom jsou společně s chladným vzduchem vháněny ventilátorem k Vám do místnosti. Řešení? Čistit. Pravidelně. Je zvykem, že jednou za rok (pokud nehoníte cenu) Vám klimatizaci v rámci revizní činnosti vyčistí specializovaná firma, která Vám klimatizace servisuje a dodává. Kdybyste to však potřebovali častěji, lze k dezinfekci klimatizací ať už v kanceláři nebo v autě použít spreje, které prostor průduchů a výparníků hravě vyčistí, někdy společně s celým interiérem. Nemluvě o tom, že ušetříte za volání profesionální firmy, která k tomu mnohdy používá stejný nebo podobný produkt.

Mobilní telefon

Jiným nepracovním zařízením, které však skýtá velké množství bakterií je také mobilní telefon. Ten lze sterilizovat stejně jako každý jiný povrch. Jenom dávejte pozor na to, abyste nedopadli jako někteří experti, kteří telefon v takovém prostředku namočili. Všeho s mírou, ano?! Radši ho vezměte třeba tou čerstvě vyčištěnou houbičkou na nádobí.

Abychom ale netvrdli jenom na problematice povrchů. Pokud si často myjete ruce, a že byste měli, přestaňte kupovat malá balení antibakteriálního mýdla po 350ml. V ceně každého nákupu platíte za speciální obal s pumpičkou, balení, dopravu a obchodnickou marži. Větší balení antibakteriálního mýdla Vás vždy vyjde levněji – třeba to naše. Nehleďte však jen na cenu, důležité je, aby Vám dobře vonělo, mydlilo, a hlavně ruce vyživovalo a občas zanechávalo ochranný povlak, díky kterému si ty ruce neomydlíte na kost. Což nám z rovnice vyřazuje třeba hydroxid sodný…
Pokud nemáte k ruce vodu pro opláchnutí mýdla, použijte dezinfekční gel. Třeba náš, ten aspoň nesmrdí jak bolavá noha namáčená ve slivovici. To je asi jasné a není co vysvětlovat. Používejte ho pravidelně a pravidelně si také mažte ruce nebo opět, používejte kvalitní mýdlo. Alkohol totiž vysušuje, to Vám potvrdí každý méně nebo více zkušený alkoholik…

Abych dnešní článek uzavřel po vzoru amerických politiků, kteří se tak rádi chvástají frází „testing, testing, testing“, přestože donedávna měli akutní nedostatek…

…Testů…

Můžu Vám říct jediné: dezinfikujte, dezinfikujte, dezinfikujte… A nezapomínejte měnit ručníky… A dodržovat rozestupy… A nekrást propisky!

Pokud si nevíte rady s výběrem, zavolejte, pište a my Vám rádi poradíme.  info@saqia.cz nebo 737 259 335

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *